Meta & Fysikken: Afsnit 75: Nyheder fra universet
I dette afsnit når vi ikke at komme ind på AI, som Anders lover i starten, men det kommer i afsnit 76 - Det LOVER vi!
I dette afsnit taler vi om nyheder - store som små, vi taler om besøg fra en komet, vi taler om en hi-jacket satellit, at man kan flytte ting med laser etc etc. Bare hæng på!
1: Der er en komet der besøger os
Fra Michael Linden Vørnles Facebook post:
Efter en rejse på mere end 50.000 år fra de ydre dele af Solsystemet er kometen med katalognavnet C/2022 E3 ZTF i dag, d. 12. januar, tættest på Solen og vil være tættest på Jorden d. 1. februar. Katalognavnet dækker over, at kometen blev opdaget d. 2. marts 2022 fra et observatorium ved navn Zwicky Transient Facility i USA.
Netop nu kan kometen kun ses med teleskoper, men når den kommer tættere på Jorden, forventes den at blive klar nok til at kunne skimtes med det blotte øje. Der bliver dog ikke tale om et smukt syn på himlen som kometen C/2020 F3 NEOWISE, der prydede sommerhimlen i 2020.
Selvom kometen vil være klarest, når den er tættest på Jorden d. 1. februar, så vil de bedste muligheder for at fange kometen være i dagene før. Årsagen er Månen, der er tiltagende og vil genere med sit lys. Fuldmåne er d. 5. februar.
C/2022 E3 ZTF vil slå sine folder på den nordlige del af himlen. I slutningen af januar vil den passere mellem Karlsvognen, der er en del af stjernebilledet Store Bjørn, og Lille Bjørn, der indeholder Nordstjernen eller Polarstjernen.
Selvom C/2022 E3 ZTF forventes at blive klar nok til at kunne ses med det blotte øje, så anbefales det at tage en håndkikkert til hjælp og finde et mørkt sted - gerne ude på landet. Og så er det vigtigt at skrue ned for forventningerne. Kometen vil formentlig kun kunne skimtes som en ulden stjerne uden markant hale, men nu må vi se...
I hvert fald: god fornøjelse med kometjagten!
Billedet viser C/2022 E3 ZTF optaget d. 29. december af John Chumack, Ohio, USA. Kortet viser kometens bane på himlen fra d. 14. januar til d. 16. februar (credit: Bautsch, CC0, via Wikimedia Commons).
2: Nattehimlen er dobbelt så lys som for 8 år siden
https://www.sciencealert.com/the-night-sky-is-twice-as-bright-as-it-was-only-8-years-ago
3: Hul i Soyuz MS-22: Forsinker bemandingsplanen
I december ramte et lille objekt, formodentligt en mikrometeorit, den russiske rumkapsel, der har navnet Soyuz MS-22. Det førte til, at fartøjet begyndte at lække massevis af kølervæske ud i det tomme rum.
Det russiske rumagentur Roscosmos vurderer, at fartøjet ikke længere er egnet til at sende astronauterne ned på Jorden. Derfor sender de nu et nyt redningsfartøj til stationen, som dog først er klar til opsendelse 20. februar.
Lige nu er der i alt syv personer ombord på Den Internationale Rumstation. Det er en blanding af astronauter og kosmonauter, som de hedder på russisk.
Udover kapslen Soyuz MS-22, som skulle have transporteret russerne Sergey Prokopyev og Dmitry Petelin og amerikaneren Francisco Rubio ned til Jorden, er der lige nu også en SpaceX-kapsel koblet til ISS. Her er der dog kun plads til de fire andre astronauter, som er ombord.
Roscosmos fremskynder derfor opsendelsen af en anden rumkapsel med navnet Soyus MS-23 fra marts til 20. februar. Prokopyev, Petelin og Rubio skal nu i stedet bruge den kapsel til at rejse tilbage til Jorden.
https://www.sciencealert.com/a-tiny-meteorite-could-be-behind-an-uncontrolled-leak-on-soyuz-capsule
Andreas Mogensen Facebook:
16 Jan:
Derfor sender Roskosmos nu en ubemandet Soyuz kapsel til rumstationen den 20. februar. Det er så tidligt den næste kapsel kan være klar. Samtidig bliver hjemrejsen for Sergey, Dmitri og Frank rykket til sommeren eller det tidlige efterår, når den næste Soyuz kapsel med Oleg, Nikolai og Loral er klar til opsendelse. De vil sandsynligvis nu komme til at tilbringe et år i rummet i stedet for seks måneder.
20. Jan.
Så er der kommet lidt nyt fra NASA om de næste missioner til rumstationen efter lækagen på Soyuz kapslen.
Som Roskosmos tidligere nævnte, sender de en ubemandet Soyuz rumskib op til rumstationen den 20. februar. NASA har nu valgt at opsende næste Dragon rumskib med Crew-6 om bord den 26. februar.
Det betyder også at min opsendelse med Crew-7 sandsynligvis ikke rykker sig betydeligt, da den vil falde cirka seks måneder efter Crew-6. Normalt overlapper man hinanden en uge eller to i rummet.
4: Hackers hijack a Satellite.
https://www.popsci.com/technology/hackers-dead-satellite/
5: Alien probes could arrive in reverse order
https://www.sciencealert.com/space-probes-sent-by-aliens-could-arrive-in-reverse-heres-why
6: Tractor beam of light.
https://www.sciencealert.com/scientists-have-built-a-macroscopic-tractor-beam-using-laser-light